Veel activiteiten zijn na de versoepeling van de corona maatregelen weer opgestart.
Kijk op de site van de organisatie om er zeker van te zijn dat de activiteit weer plaatsvindt.

De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Re-integratie na detentie of verslaving

Organisatie: Stichting De Brug
Afdeling(en): GGZ
Terug naar overzicht


Activiteit

administratie en financien, begeleiding bij wonen en leven

Categorie

hulp

Aanvullende informatie

Je zit in de bajes of in een verslavingskliniek. Je denkt na hoe je straks verder wilt met je leven. Het liefst wil je een nieuwe start maken. Je wilt dit goed aanpakken en het zou fijn zijn als je hierbij geholpen wordt. Dan is het Project Reïntegratie van Platform Kocon misschien de oplossing voor jou! Er wordt persoonlijke begeleiding gegeven bij praktische en algemene zaken.

Activiteit(en)

maatje of buddy, trajectbegeleiding en coaching

Niveau Participatieladder

deelname aan georganiseerde activiteiten

Voor wie

ja

A1 eenvoudig Nederlands vraagteken

Voorwaarden/eisen

Het Project Reïntegratie biedt begeleiding aan mensen uit Katwijk. Er geldt geen leeftijdsgrens. het gaat hierbij om:
- Katwijkers die terugkeren naar Katwijk na afronding van de behandeling in een verslavingskliniek/opvang of na detentie;
- Jongeren die voor het eerst in aanraking komen met politie en/of alcohol en/of drugs.

Leeftijdsgroep

jongvolwassenen, volwassenen, ouderen

Dit is een activiteit voor

geen specifieke sekse

Doelgroep(en)

verslavingsproblematiek

Omgeving

Begeleidingsvorm

individuele begeleiding, begeleiding op afstand

Werkwijze/methodiek

De begeleiding wordt uitgevoerd door mentoren (vrijwilligers) en richt zich op 8 leefgebieden (zoals inkomen/ schulden, werk, huisvesting en psychisch functioneren). De mentor is er voor jou om naar je te luisteren, eventueel adviezen te geven en met je mee te wandelen door bijvoorbeeld samen met jou de post door te nemen, mee te gaan naar de rechtbank of aanvragen doen bij de gemeente. De contactmomenten kunnen op verschillende locaties, waaronder bij jou thuis, plaatsvinden.

Het project kent twee verschillende trajecten.

1. Personen met een woning of onderdak:
Wanneer je al een woning hebt (huur- of koopwoning, bij ouders inwonen) en je wilt deelnemen, dan vindt de begeleiding van een mentor plaats aan de hand van een plan dat samen met jou is opgesteld. Eenmaal gestart duurt het begeleidingstraject gemiddeld een jaar. Dit is afhankelijk van wat jij als persoon nodig hebt.

2. Personen zonder woning of onderdak:
Wanneer je geen woning of onderdak hebt na je detentie of opname in een verslavingskliniek dan kun je een beroep doen op een Koconwoning met mentorbegeleiding. Deze huurwoning in Katwijk wordt speciaal voor jou aangevraagd bij Woonzicht en Woningbouwcorporatie Dunavie.
De begeleiding duurt minimaal 2 jaar. Wanneer je je niet houdt aan de afspraken kun je uit de woning worden gezet. Lukt het je om aan de afspraken te houden (zoals clean blijven, niet terugvallen in criminaliteit) en op tijd je huur en andere vaste lasten te betalen, dan kun je na die twee jaar in die woning blijven wonen.

Mate van beschutting

direct gesitueerd in maatschappij

Sfeer/bedrijfscultuur

Van de deelnemers wordt een begeleidbare houding verwacht. Dit betekent dat omwille van hun traject soms zaken worden ingezet die de deelnemer zelf niet nodig acht of eigenlijk helemaal niet wil (denk aan verplichte urine controles). Toch wordt gevraagd aan de deelnemer hier aan mee te werken. De casemanager staat altijd open voor gesprek. Het traject betreft samenwerking en is geen eenrichtingsverkeer. Respect voor elkaar en de wil en motivatie te veranderen staan centraal.

Tijd

Frequentie

wekelijks

Aantal uren per week

1 Ė 4 uur per week, 5 - 8 uur per week, 8 - 20 uur per week

Dagdelen

  Ochtend Middag Avond
Maandag      
Dinsdag      
Woensdag      
Donderdag      
Vrijdag      
Zaterdag      
Zondag      

Tijden

De trajecten variëren per deelnemer. De ene deelnemer heeft meer begeleiding nodig en misschien wel behandeling. De ander heeft al heel veel geleerd in voorgaande trajecten. Afhankelijk van wat de deelnemer nodig heeft wordt de intensiteit hier ook op ingezet qua begeleiding. De eerste weken is de begeleiding is de begeleiding enerverender dan erna. Elke drie maanden wordt geëvalueerd en wordt de begeleiding indien nodig aangepast.

Doorstroommogelijkheden

Een deelnemer moet afkomstig zijn uit de Gemeente Katwijk. Daarbij komt hij/zij uit detentie of uit een verslavingskliniek.

FinanciŽn

Kosten

Geen kosten

Opmerkingen

De deelnemer betaalt geen kosten voor de begeleiding. In het geval van de Koconwoning is de deelnemer volledig verantwoordelijk voor vaste lasten. Mogelijkheid bestaat er voor alle deelnemers gebruik te maken van een sportvergoeding. Bedrag hiervoor is per situatie en sport verschillend.

Wijzigingsdatum: 2020-01-21

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support