De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

Kringloopbedrijf Het Warenhuis: "Eerst doen, dan bijsturen"

Zuid-Holland Noord, dinsdag 2 april 2019

De redactie van Jekuntmeer.nl ging op bezoek bij Het Warenhuis en sprak daar Cindy. Zij kwam zes jaar geleden binnen als vrijwilliger en kreeg vervolgens de zorg voor de vrijwilligers en alle bijzondere activiteiten voor klanten. Het Warenhuis nam haar na verloop van tijd in dienst en nu is ze Coördinator Stafdiensten.

Het Warenhuis is een kringloopbedrijf waar 130 mensen werken waarvan 100 met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast de zorg voor het milieu is het ondersteunen van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt de belangrijkste doelstelling: Cindy: "Wij organiseren diverse projecten en activiteiten voor iedereen. Er is geen indicatie voor nodig. Wij zijn een Piëzo-organisatie* en zetten ons in voor de ontwikkeling en groei van mensen. Wij praten uitgebreid met mensen over wat men wil leren. Daarnaast kan men punten verzamelen door aanwezig te zijn en dan wordt de opleiding door het Warenhuis betaald."

Er kan heel veel in het Warenhuis. Zo is hier bijvoorbeeld het ZIP naaiatelier van Gemiva gevestigd. Cindy: "Binnenkort openen we een nieuw pand aan de Haarlemmerstraat. Hierin komt een werkplaats voor vrijwilligers voor fietsen, houtbewerking, elektrotechniek en naaien en het Repair Café. We hebben laatst een wachtkamer van de gemeente ingericht met onze spullen met een prijskaartje eraan zodat mensen ze konden kopen. En we hebben piano’s geleverd aan het project Fields of Wonder." 

We spraken ook met Martijn, administratief medewerker bij Het Warenhuis. Martijn is ook begonnen als vrijwilliger: "Wat ik zo prettig vind aan het werken hier, is dat ik mijn eigenwaarde terug kreeg. Ik wil graag iets goeds doen voor Leiden en omstreken bij deze organisatie en waardeer het dat ik onvoorwaardelijk een zekere mate van vertrouwen krijg. Ik kreeg bijvoorbeeld de kans om te laten zien dat ik creatief ben. Het is voor Het Warenhuis een tijd van verandering en ik heb het gevoel dat ik kan bijdragen aan die grote verandering; van waarde kan zijn." Op dit moment is Martijn een vaste kracht en bezig met het ontwikkelen van een website voor Het Warenhuis. 

Cindy: "Wij bieden een werkplek zonder werkdruk waar men naar eigen kunnen kan presteren. We begeleiden mensen op de werkvloer. Niet meer en niet minder, we zijn geen jobcoach maar we kunnen mensen wel flexibel begeleiden. Het allermooiste aan dit werk is om de ontwikkeling te zien die mensen doormaken." Glimlachend vervolgt zij: "Iemand komt bijvoorbeeld verlegen en angstig binnen en heeft later de grootste mond in de kantine."* Piëzo is een methode om de persoonlijke ontwikkeling van mensen in een kwetsbare positie (en daarmee hun mogelijkheden) om te participeren te vergroten. Het geeft mensen de ruimte om zelf te ontdekken wat hun talenten zijn en hoe men deze kan gaan benutten.

Terug naar overzicht

venster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support