In verband met de corona maatregelen is het in veel gevallen niet mogelijk om deel te nemen aan activiteiten.
Zoek je tips of alternatieven? Klik hier

De vindplaats voor passend werk, leren en doen. Bij jou in de buurt.

2 december 2012

Een flinke duw in de rug & een buitenkans voor iedereen

Het GGz Informatiepunt Holland Rijnland organiseerde op 1 november jongstleden een mini-symposium over re-integratie vanuit de geestelijke gezondheidszorg naar betaald of onbetaald werk met als thema ‘een duwtje in de rug’. Ruim honderd geïnteresseerden, waaronder re-integranten en mensen uit het werkveld, wisten hun weg naar het Leidse Volkshuis aan de Apothekersdijk te vinden. Khadija Yakoubi, lid van de Redactieclub van JeKuntMeer, woonde twee workshops bij.

Lees verder

27 november 2012

Tea4Two in Inloophuis Psychiatrie

Op donderdag 6 december organiseert Stichting ZON een unieke high Tea4Two voor (ex-)daklozen en betrokkenen bij beleid rond maatschappelijke opvang en zorg. Onder het genot van thee, koffie, scones, sandwiches & gebak is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over knelpunten en wensen.

Lees verder

23 november 2012

Word vrijwilliger bij Humanitas

Humanitas ondersteunt mensen die zich er tijdelijk alleen voor voelen staan. De afdeling Rijnland heeft 200 gedreven en professionele vrijwilligers die jaarlijks een groot verschil maken in het leven van meer dan 400 mensen en gezinnen.Humanitas zoekt in Leiden e.o en in de Duin- en Bollenstreek  vrijwilligers voor het Project Samen optrekken: een luisterend oor bieden voor iedereen die zich eenzaam voelt; wekelijks even bijpraten, samen koffie drinken, een wandeling maken, winkelen of iets anders samen doen met iemand die dat nodig heeft.

Lees verder

23 november 2012

Tentoonstelling cliënten GGZ Duin- en Bollenstreek

Vanaf eind november exposeren vier cliënten van GGZ Duin- en Bollenstreek hun kunstwerken in de vestiging Voorhout (Componistenlaan 248). De kunstenaars zijn Christiaan Eshrah, Cindy Salman, Ineke van Noordennen en Monica Lassooy. Drie van de vier exposanten zijn actief in het creatief atelier in Lisse, dat wordt gerund door ervaringsdeskundigen uit de geestelijke gezondheidszorg. Dit is de vierde en laatste van de geplande exposities in de vestiging Voorhout in 2012. De tentoonstellingen hebben een tweeledig doel: cliënten stimuleren in hun creativiteit en de panden van de instelling aantrekkelijker te maken. De organisatie van de exposities is in handen van twee ervaringsdeskundigen.

Lees verder

15 november 2012

‘Welkom Thuis’ vertelt het verhaal ná een psychose

Op het podium zien we een vertrek-/aankomsthal met twee gates: ‘Rest van de wereld’ en ‘Psychossos’. Hoe reageert de rest van de wereld op de mensen die uit Psychossos komen? Hoe zou u reageren als u hoort dat uw nieuwe liefde op reis is geweest in Psychossos? Het levert vaak ongemakkelijke, maar herkenbare situaties op. En dat inspireerde zeven vroege twintigers (ervaringsdeskundigen en niet-ervaringsdeskundigen) en regisseur Sylvia Bos om de theatervoorstelling ‘Welkom Thuis’ te maken. Het verhaal gaat over terugkomen in de maatschappij na een psychose. In de theatervoorstelling willen de spelers hun visie en ervaringen op een theatrale manier delen met het publiek.

Lees verder

15 november 2012

Workshops ‘Van oud naar nieuw’ bij Naaicafé Leiden

De komende maanden organiseert het Naaicafé Leiden een aantal workshops waarbij de deelnemers leren hoe zij van oude kledingstukken nieuwe verkoopbare kleding kunnen maken. De workshops worden begeleid door Santie de Klerk van Naaicafé Leiden, en door ouderen die hun naaikennis en ervaring graag overdragen aan een nieuwe generatie.

Lees verder

30 oktober 2012

Opening lunchcafe Deksels 1 november

Lunchcafé Deksels opent op donderdag 1 november 2012 zijn deuren. De officiële opening start om 16.00 uur. Deksels is te vinden in wooncomplex Trisor in de wijk De Mors. Het lunchcafé biedt werk aan mensen met een (verstandelijke) beperking en is een gezellige ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Deksels is een initiatief van ’s Heeren Loo en Libertas Leiden. 

Lees verder

30 oktober 2012

Feestelijke heropening Leidse Vrijplaats

Op zondag 4 november opent de Leidse Vrijplaasts feestelijk haar deuren van de nieuwe locatie aan de Middelstegracht 36. Tijdens de feestelijkheden wordt een indrukwekkende circusvoorstelling gegeven.

Lees verder

29 oktober 2012

Wmo-spreekuur in Prelude

Sinds kort houdt Participe iedere maandagavond van 17.00 tot 20.00 uur spreekuur in de Alphense huisartsenpraktijk Prelude. Mensen kunnen dan bij ons terecht met al hun vragen over de Wmo. De samenwerking met huisartsen is een belangrijke schakel om tot een integrale werkwijze te komen. Door onze kennis en ervaring te bundelen, komen we tot een passend arrangement voor onze cliënten.

Bron: www.participe.nu

Lees verder

18 oktober 2012

Op zoek naar vrijwilligerswerk? Of al aan de slag als vrijwilliger?

iDOE wil graag dat iedereen de kans krijgt om zich in te zetten als vrijwilliger. Wanneer je met psychische problematiek te maken hebt (gehad) kan vrijwilligerswerk bijdragen aan je herstel, rehabilitatie, re-integratie en maatschappelijke participatie. Maar werkt het echt? Wat kom je daarbij in de praktijk tegen? Wat gaat goed en wat kan beter.

Lees verder

2 oktober 2012

Vrijwillige Buurtbemiddeling Leiden en omgeving

In een stad waar je dicht op elkaar woont kunnen irritaties tussen buren weleens uit de hand lopen. Hulp inroepen van een objectieve derde partij kan daarbij goed helpen. De vrijwilligers van Buurtbemiddeling helpen bewoners (gratis) bij het oplossen van hun probleem of ruzie met buren. U kunt ze inschakelen als u er met uw buren niet uitkomt of als u ruzies signaleert tussen buren bij u in de wijk.

Lees verder

11 september 2012

Vrijwilligers Hooigracht maken wensenzuil

In de hal van het stadhuis van Leiden is een object te bezichtigen* dat gemaakt is door vrijwilligers van cliëntenbelangenorganisatie Stichting ZON, samen met bezoekers van het Inloophuis Psychiatrie. Het object is het sluitstuk van een onderzoek dat is gehouden naar de wensen en behoeften van mensen met een zorgvraag naar begeleiding en dagbesteding.**

Lees verder

27 augustus 2012

Tentoonstelling cliënten GGZ Duin- en Bollenstreek

Vanaf eind augustus exposeren vier cliënten van GGZ Duin- en Bollenstreek hun kunstwerken in de vestiging Voorhout (Componistenlaan 248). De feestelijke opening vindt plaats op 27 augustus. De kunstenaars zijn Robert Ferhoui, Peter Groeneveld, Leny Wijnands en Jozefien Noordermeer. Drie van de vier exposanten zijn actief in het creatief atelier in Lisse, dat wordt gerund door ervaringsdeskundigen uit de geestelijke gezondheidszorg.

Lees verder

3 augustus 2012

Onderzoek naar ervaringen vrijwilligers in schuldhulpverlening

Het aantal huishoudens met problematische schulden is de afgelopen jaren flink toegenomen (inmiddels één op de tien). Bij de gemeente kan je aankloppen voor hulp, maar ook deze Schuldhulpverlening is aan het veranderen. Meer maatwerk, met sterke nadruk op eigen zelfredzaamheid en ondersteuning vanuit het eigen netwerk. Ondersteuning door reguliere professionals is daarbij nodig maar daarnaast spelen vrijwilligers een zeer belangrijke rol binnen de schuldhulpverlening. De (psychische) problematiek is echter vaak zeer complex en dat kan voor vrijwilligers moeilijk zijn.

Lees verder

31 juli 2012

Nieuwe kringloopwinkel voor Hillegom

In september opent stichting Het huis van Tante Trees een kringloopwinkel voor mensen met een autisme spectrum stoornis, in een pand aan de Meerstraat 24-26. Op het moment is de stichting druk bezig met de verbouwing van het pand.

Lees verder

21 juli 2012

Herstellen van een psychische aandoening… een wonderlijke reis met hindernissen

“Toen ik de eerste keer met mijn psychische aandoening te maken kreeg, trok ik mij thuis terug. Ik kon niet aan mijn familie uitleggen wat ik nodig had, want dat wist ik zelf niet. Had ik toen maar geweten dat er lotgenoten zijn, die zo’n herstelproces al hebben doorgemaakt. Ervaringsdeskundigen, die mij zonder veel woorden hadden begrepen en mij hadden kunnen vertellen wat hen in zo’n situatie hielp.” Aan het woord is Odette van der Heijden, ex-cliënt in de geestelijke gezondheidszorg en inmiddels werkzaam als coördinator herstel en ervaringsdeskundigheid bij GGZ Duin- en Bollenstreek. 

Lees verder

9 juli 2012

Fotografie als eerste stap op weg naar herstel

Begin juni verscheen het fotoboek Kijk Mij Nou!, waarin vijftien patiënten zijn geportretteerd. Later werden ze gefotografeerd op voor hen bijzondere momenten of plaatsen. Ze tonen op de foto’s hun wensen, hun talenten, hun plekken met bijzondere herinneringen. ‘Een eenvoudige manier om het eigen verhaal via beeld naar buiten te brengen en dat levert vaak verrassende momenten op’, zegt fotograaf Guido Bogert. 
Het resultaat na twee jaar: een boek, een reizende expositie en een methode om herstel bij patiënten in gang te zetten.

Lees verder

18 juni 2012

Buurthuisenquête op 6 juli

Kom jij wel eens in een buurthuis? Ken je Leidenaren die elke week een cursus volgen bij hen in de wijk? Of kom je er nooit? Wij vragen ons af hoeveel mensen gebruik maken van de voorzieningen in de Leidse buurthuizen. We lijken tegenwoordig veel individueler ingesteld en regelen dingen liever zelf. Of is er toch nog steeds behoefte aan een plek om elkaar te ontmoeten?

Lees verder

10 juni 2012

De gemeente komt naar je toe deze zomer!

Met de “Iedereen telt mee”-zomertoer gaat de gemeente langs diverse wijken van de stad en vraagt inwoners naar hun mening over verschillende thema’s op het gebied van zorg en welzijn. Op deze manier verzamelt de gemeente Leiden reacties uit de stad.

Lees verder

26 maart 2012

Dinsdag 27 maart: Ik ga naar het Inloophuis en neem mee...

Kom langs voor een avond vol inspiratie en informatie over waardevolle contacten! Iedereen is welkom en mag iemand meenemen: een buurtgenoot, maatje begeleider, collega, huisgenoot, partner, of familielid. Maakt niet uit wie!

Lees verder

13 maart 2012

Zaterdag 24 maart t/m 27 april: "Wat nou beperkt"

Van 24 maart tot 27 april 2012 wordt er een informatiemarkt en diverse activiteiten georganiseerd voor en door mensen met een psychiatrische achtergrond en mensen met een verstandelijke beperking.

Lees verder

8 maart 2012

Wethouder Roos van Gelderen op praktijkbezoek bij SPIL

Wethouder Roos van Gelderen (Jeugd, Zorg en Welzijn) concludeerde: “Het is goed om de verhalen en de gezichten van de mensen achter de abstracte cijfers te kennen.” Zij trok die conclusie toen zij op eigen verzoek, een middag meeliep met de medewerkers van het Servicepunt Informatie en Leren (SPIL onderdeel van De Binnenvest) om een indruk te krijgen van hoe de maatschappelijk opvang in de praktijk verloopt.

Lees verder

29 februari 2012

Leidse ‘Straatwijzer’ komt eraan

Leiden krijgt, net als Den Haag, een boekje met praktische informatie voor nieuwe daklozen. Stichting De Binnenvest maakt de Straatwijzer. Mart Meeuwsen vertelt.

Lees verder
Nieuwe website geeft advies over online zelfhulp

12 januari 2012

Nieuwe website geeft advies over online zelfhulp

Recent is de website Zelfhulpwijzer.nl van start gegaan. Deze website geeft inzicht in de ernst van klachten en problemen en geeft advies over online zelfhulp. Op deze website kan een zelftest worden gedaan. De uitkomst van de test geeft een indicatie van de ernst van psychische klachten.

Lees verder
 1. 2020
 2. 2019
 3. 2018
 4. 2017
 5. 2016
 6. 2015
 7. 2014
 8. 2013
 9. 2012
 10. 2011
 11. 2010


Heeft u zelf leuk nieuws, of een activiteit die u onder de aandacht wilt brengen, mail ons dan!

nieuwsbriefvenster sluiten

venster sluiten

hulp bij inloggen

Bent u uw wachtwoord vergeten?
Voer uw gebruikersnaam of emailadres in en klik op verstuur.

Heeft u nog geen account? Kijk dan hier voor meer informatie.

Feedback en Support